Dans Oost West

DSC_4548 DSC_4490

Het voormalig mobilisatiecomplex in Tilburg-Noord vormt het decor van een nieuw dansproject van Het Groeilokaal. Het gebied is overgenomen door de natuur, maar enkele fragmentarische sporen van het verleden zijn er terug te vinden.

Wat betekent de tijd van de Koude Oorlog in het Heden? Is het mogelijk om deze belangrijke historische periode voelbaar te maken voor leerlingen, die ruim na deze periode geboren zijn?

De leerlingen worden begeleid door Oost-Duitse danseres, Ulrike Doszmann. Ulrike volgde haar dansopleiding in Hamburg en Tilburg. Sindsdien is zij werkzaam als danser en choreograaf. In haar lessen staat het ontwikkelen van een eigen bewegingstaal omtrent een specifiek thema centraal. De kinderen beginnen met een stevige fysieke opwarming, waarbij de leerlingen diverse danstechnische vaardigheden krijgen aangerijkt. Daarna werken zij solo en in groepen aan een zelf gemaakt en ingestudeerd dansstuk. Aan het einde van de les presenteren de leerlingen hun stukken aan elkaar en wisselen ervaringen uit.

Een locatie als het mobilisatiecomplex prikkelt de fantasie en het voorstellingsvermogen van de leerlingen, en geeft meteen een sterke, haast theatrale setting mee. Velden met legers van kleine dennenbomen, voormalige toegangswegen die nu verstopt zijn onder een zachte laag mos, uitgestrekte grasvlaktes en geheimzinnige heuvels vormen al het decor voor een Koude Oorlog film.

Door de sterk zintuiglijke en fysieke benadering van het thema wordt de creativiteit net zo gestimuleerd als het vermogen, om historische gebeurtenissen in een andere en nieuwe context te plaatsen.

Datum | augustus, september, oktober, april, mei, juni, juli
Duur | 2 uur, in overleg
Locatie | Voormalig mobilisatiecomplex Tilburg-Noord, Ijpelareweg 55
Kosten | €60,– per uur, exclusief vervoerskosten
Doelgroep | Bovenbouw primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *