De Proeftuin

Vanaf 9 mei start Het Groeilokaal met De Proeftuin voor kinderen uit groep 4 en 5.
Dit uniek project dat bestaat uit 2 x 6 weken, zal eenmaal in de lente en eenmaal in de nazomer-herfst plaatsvinden.

Kinderen en permacultuur
De Proeftuin verbindt kinderen spelenderwijs met de natuur en met het ontwerpen en beheren van een gezonde omgeving. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de dieren, planten en medemensen waar we onze aarde mee delen. We noemen dit permacultuur. Dit betekent bijvoorbeeld dat kinderen gaan leren waarom het goed is bepaalde kruiden en groenten bij elkaar te zetten zodat ze elkaar helpen gezond te blijven.

Het Speelbos
Kinderen mogen naast het programma vrij gaan spelen in het speelbos.
Hier is er ruimte om te bezinnen en de opgedane indrukken te verwerken.
We gaan dan ook uit van een ruime lesopzet, zodat ze juist meer betrokken raken tot de informatie/ervaringen, de natuur en de mensen.

Uitgangspunt, belangrijke vragen
Wij vinden het belangrijk om kinderen (en volwassenen) natuurervaringen te bieden, die een positieve invloed heeft op de rest van hun leven.
Daarom stellen we ook twee belangrijke vragen;
“Hoe kunnen we kinderen helpen om inzichten én een realistische houding te creëren naar zichzelf, anderen en de natuur?”.
“Hoe kunnen we kinderen helpen de stille taal van de natuur te leren kennen, in deze snelle, steeds veranderende wereld waarin we worden overweldigd met informatie?”.

De Proeftuin biedt hierin oplossingen en kiest daarom ervaring en beleving centraal te stellen. Door ‘dingen’ te zien in zijn eenvoud zoals voeding, de natuur en zijn relaties, zien we ‘dingen’ voor wat ze zijn,
Om het voor kinderen toegankelijk te maken, houden we het simpel, leuk en speels.
Er zijn twee verschillende mogelijkheden voor kinderen om mee te doen. Namelijk het Kinderprogramma en de Meedoendagen.

Het Kinderprogramma
Voor het kinderprogramma is er enerzijds een projectmatig programma waarin thema’s behandeld worden die belangrijk zijn in een permacultuurtuin, zoals wateropvang en een wormenfarm bouwen. Door o.a. spelletjes, proeven, muziek en kennis worden activiteiten rondom een thema uitgevoerd om kinderen bewust te maken hierover.
Anderzijds besteden we tijd aan tuinieren en leren we vanalles over het groeien van groenten en fruit. We leren observeren en geven aandacht aan wat er op dat moment gebeurt in de tuin en leren daarop in te spelen. Dit kan simpelweg water geven zijn, zaaien, oogsten en alles daartussen in.
6 x 2,5 uur op woensdagen. (1e uur Speelbos, laatste 1,5 uur Proeftuin)
tijd; 14.00 tot 16.30
data; Data; mei 9, 16, 23, 30, juni 6, 13 ** (afsluitfeest met ouders*)
prijs €75,00

De Meedoendagen
Tijdens de meedoendagen kunnen de kinderen meetuinieren (onder begeleiding) en volgen we de tuin en natuur om onze weg te laten bepalen, wat onze aandacht vraagt.
Dit doen we door goed naar de tuin te kijken en daarop te reageren.
Dit is ook een onderdeel van het kinderprogramma, alleen wordt er hier tijdens de meedoendagen de nadruk op gelegd. Verder verliezen we tijdens de meedoendagen de permacultuurprincipes ook niet uit het oog, en zullen we kinderen helpen om zich daar bewust van te worden.
Spelletjes, muziek of een proef kunnen hier ook speels aan bod komen.
6 x 2,5 uur op zaterdagen (1,5 uur Proeftuin, laatste uur Speelbos)
tijd; 13.00 tot 15.30
data; mei 12,19, 26, juni 2, 16, 23 ** (afsluitfeest met ouders*)
prijs €60,00

* Tijdens het afsluitfeest en andere gelegenheden zoals het oogstfeest nodigen wij ook ouders uit om mee te doen en mee te vieren. Rond de zomer zal er nog een datum geprikt worden voor het oogstfeest.
* *Data onder voorbehoud.

Interesse?
Kom ook naar de open dag op zaterdag 21 of zondag 22 april van 13.00 tot 16.00. Voor ouders, kinderen en iedereen die geïnteresseerd is in onze plek.
Tevens vieren we op zondag 22 april van 12.00 tot 16.00 de ‘dag van de aarde’ met muziek,  een lezing, picknick en zaai activiteiten. Picknicken is toegestaan.

Inschrijven voor De Proeftuin kan door een contactformulier aan te vragen via deproeftuin(at)hetgroellokaal.nl of vul het onderstaande formulier in.

Binnenkort is de cursus ook te bestellen via de Meedoenregeling Tilburg